”Äänettömyys, huoltovapaus ja kustannustehokkuus”

Jaakko Lepon moderni hirsitalokohde on rakennettu Tuusulaan vuonna 2020. Taloon oli tulossa varsin paljon ikkunapinta-alaa, joka sai Lepon etsimään tietoa ja kokemuksia erilaisista viilennysratkaisuista jo hyvissä ajoin.

”Rakentamisen suunnitteluvaiheessa aloin selvittelemään erilaisia viilennysratkaisuja. Vaihtoehtoja oli aika paljon tarjolla, joista yhtenä oli lattiaviilennys. Aloin tutkimaan aihetta lisää, koska yleistä tietoa tuntui olevan aika vaikea löytää. Johtuen ehkä siitä, että niitä on tehty melko vähän suhteessa muihin ratkaisuihin.

Mielenkiinto kasvoi lattiaviilennystä kohtaan ja tutkin lisää eri palveluntarjoajilta sitä, miten he tuovat esille omaa ratkaisuaan. CoolDownCrewn Tomi Järvisen kautta sain hyvin tietoa, ja hän erottui markkinoilla palvelutyylillään.

Lattiaviilennyksessä on hyvää sen helppokäyttöisyys. Yksityiskohtana esimerkiksi äänettömyys; lattiaviilennyksessä ei huomaa ollenkaan, että se on toiminnassa. Muissa viilennysmuodoissa on usein vähintäänkin ilmavirran suhinoita. On myös hyvä, kun kyseessä on varaava viilennys. Eli lattiavalut jos meillä painaa 50 000 kg, se on kuin valtavan kokoinen kylmäkalle. Vaikka eihän se kylmä ole, 20-asteinen, mutta jos sisälämpö yrittää olla lähempänä kolmeakymmentä, niin suuri, 20-asteinen järkäle pitää rakennusta tasaisesti viileänä.

Asennus on muihin viilennysratkaisuihin verrattuna yksinkertaisempi ja helpompi toteuttaa. Se liitetään olemassa olevaan vesikiertoiseen lattialämmitysjärjestelmään, joten lisäkustannuksia ei sen puolesta tule. Riittää, että hankitaan laite, joka liitetään jo valmiina olevaan järjestelmään. Näin ollen lattiaviilennys on myös kustannuksiltaan järkevä, sekä laitehankinta- että myös työkustannuksina.

Tiivistäisin lattiaviilennyksen hyödyt kolmeen: äänettömyys, huoltovapaus ja kustannustehokkuus!”

Jaakko Leppo
omakotiasuja